Sposób przygotowania:
Czekoladowo- jogurtowa kostka z wiśniamiciasto
Ciasto przygotowujemy tak samo jak biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka na sztywno ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, potem po j żółtku.
Wyłączamy robot i do masy dodajemy startą czekoladę, przesianą mąkę razem z proszkiem i kakao,
mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia- wyrównujemy dokładnie górę i pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach.
Upieczone studzimy i ponczujemy ( ja użyłam soku z wiśni, który przygotowywałam do galaretki na końcu wpisu)
masa jogurtowa
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną - rozpuszczoną łączymy z żelatyną.
Jogurt przekładamy do misy włączamy robota i cienkim strumieniem wlewamy czekoladę z żelatyną, teraz możemy dodać cukier i sprawdzamy czy ta ilość nam wystarczy.
Masę przelewamy na ciasto i władamy do lodówki do stężenia
galaretka
wydrylowane wiśnie zalewamy wodą i gotujemy 10 minut.
Powinno być dokładnie litr, ale jeżeli jest więcej odlewamy nadprodukcje:) i używamy jej do naponczowania ciasta,dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy do rozpuszczenia.
Galaretkę studzimy i lekko tężejącą wylewamy na masę.
Ponownie ciasto wkładamy do lodówki.
SylaUla
redakcja