reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czekoladowo- jogurtowa kostka z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj mam coś pysznego i lżejszego od innych przepisów- masa zrobiona na bazie jogurtu, a większość cukru zamieniłam na czekoladę- pysznie było, szczególnie masa mi zasmakowała, więc będą i kolejne "wariacje" na temat

Czekoladowo- jogurtowa kostka z wiśniami

Składniki:

Czekoladowo- jogurtowa kostka z wiśniami

 

  • Składniki na blachę 39x24

 

  • Ciasto:
  • 3 jaja "M"
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 2 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

 

 

  • Galaretka wiśniowa
  • 3/4 l wydrylowanych wiśni
  • 3 szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:

Czekoladowo- jogurtowa kostka z wiśniami

ciasto

Czekoladowo- jogurtowa kostka z wiśniami
czekoladę starłam na dużych oczkach tarki

Ciasto przygotowujemy tak samo jak biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka na sztywno ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, potem po j żółtku.

Wyłączamy robot i do masy dodajemy startą czekoladę, przesianą mąkę razem z proszkiem i kakao,

mieszamy delikatnie szpatułką.

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia- wyrównujemy dokładnie górę i pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach.

Upieczone studzimy i ponczujemy ( ja użyłam soku z wiśni, który przygotowywałam do galaretki na końcu wpisu)

masa jogurtowa

Czekoladowo- jogurtowa kostka z wiśniami
czeoladę i żelatynę najlepiej połączyć, łatwiej będzie ją wlać do jogurtu

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.

Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną - rozpuszczoną łączymy z żelatyną.

Jogurt przekładamy do misy włączamy robota i cienkim strumieniem wlewamy czekoladę z żelatyną, teraz możemy dodać cukier i sprawdzamy czy ta ilość nam wystarczy.

Masę przelewamy na ciasto i władamy do lodówki do stężenia

galaretka

Czekoladowo- jogurtowa kostka z wiśniami
nie słodziłam wiśni, ale to już według gustu i najlepiej dosłodzić dopiero po wymieszaniu z galaretkami

wydrylowane wiśnie zalewamy wodą i gotujemy 10 minut.

Powinno być dokładnie litr, ale jeżeli jest więcej odlewamy nadprodukcje:) i używamy jej do naponczowania ciasta,dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy do rozpuszczenia.

Galaretkę studzimy i lekko tężejącą wylewamy na masę.

Ponownie ciasto wkładamy do lodówki.