Sposób przygotowania:
Szarlotka z agrestem
Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze części i wkładam na 40 minut do zamrażalnika.
Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Agrest obieram i płuczę. Wykładam na ciasto. Owoce posypuję kisielem oraz cukrem waniliowym.
Na wierzch ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Agrest obieram i płuczę. Wykładam na ciasto. Owoce posypuję kisielem oraz cukrem waniliowym.
Na wierzch ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Dinah