Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szarlotka z agrestem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna szarlotka z agrestem. Doskonały deser do porannej kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować.

Szarlotka z agrestem

Składniki:

Szarlotka z agrestem

 

  • 50 dag mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 kg agrestu,
  • 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego,
  • 2 opakowania cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Szarlotka z agrestem
Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze części i wkładam na 40 minut do zamrażalnika.

Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Agrest obieram i płuczę. Wykładam na ciasto. Owoce posypuję kisielem oraz cukrem waniliowym.

Na wierzch ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni.