WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1637]

Mini pączki cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe mini pączki drożdżowe bez nadzienia, posypane po usmażeniu cukrem pudrem. Proste do zrobienia i smaczne.

Mini pączki cytrynowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mini pączki cytrynowe

 

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 250g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50g masła
  • 0,5 szkl mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mini pączki cytrynowe

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i 4 łyżeczki mąki. Dolać ciepłe mleko i wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki i cukru wsypać do miski. Dodać sól i cukier waniliowy. Dodać roztopione i przestudzone masło, ocet, sok z cytryny i żółtka. Dodać zaczyn. Ciasto wyrobić mikserem z hakami. Miskę nakryć i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5cm i małym kieliszkiem do wódki lub foremką wycinać kółeczka.

W garnku rozgrzać olej.

Partiami wkładać pączki i smażyć je na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy a następnie obtoczyć w cukrze pudrze.

Mini pączki cytrynowe
Pączki po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Mini pączki cytrynowe
Mini pączki w trakcie smażenia na głębokim oleju
Mini pączki cytrynowe
Mini pączki wycięte kieliszkiem do wódki ułożone na stolnicy
Mini pączki cytrynowe
Zmiksowane mikserem z hakami ciasto na pączki
Mini pączki cytrynowe
Wymieszany w misce zaczyn drożdżowy