dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jogurtowy serniczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo delikatny i puszysty, stosunkowo mniej kaloryczny i bardzo dobry sernik z jogurtów naturalnych.

Jogurtowy serniczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy serniczek

 

  • 800 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • herbatniki na spód

Sposób przygotowania:

Jogurtowy serniczek
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy jogurty, budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na dno formy wykładamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 godzinę w 170 stopniach. Smacznego!
Jogurtowy serniczek
Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
Jogurtowy serniczek
Do utartych żółtek z cukrem dodajemy jogurt.
Jogurtowy serniczek
Na koniec do ciasta dodajemy pianę z białek.
Jogurtowy serniczek
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok 1 godzinę.

Tagi:

jajko jajka