Sposób przygotowania:
Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka
Cukinię myjemy i bez obierania ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę. Do miski wrzucamy cukinię, cebulę, olej i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Smażymy na patelni z odrobiną oleju małe placuszki – najpierw z jednej strony do zarumienienia, a następnie z drugiej. Placuszki są bardzo delikatne, więc nie polecam wielokrotnego przekładania na patelni. Gotowe placuszki dobrze smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki - ot! tak kuchnia fusion ;-)
zewa
PaniMISIOWA
Można ją nabyć w sklepie typu "smaki świata" lub na internecie. Ta mąka nie ma glutenu, bo jest z cieciorki. Dobrze zagęszcza i klei (nie potrzeba jajka) i nie chłonie tak tłuszczu jak pszenna.
zewa
Dzięki za info :)