SUPERPRZEPIS

Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka Więcej zdjęć (5)

Przepis znalazłam na blogu http://kuchnia-turecka.blogspot.com/ ,gdy szukałam dań kuchni tureckiej...

Składniki:

Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka

 

Sposób przygotowania:

Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka
Cukinię myjemy i bez obierania ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę. Do miski wrzucamy cukinię, cebulę, olej i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Smażymy na patelni z odrobiną oleju małe placuszki – najpierw z jednej strony do zarumienienia, a następnie z drugiej. Placuszki są bardzo delikatne, więc nie polecam wielokrotnego przekładania na patelni. Gotowe placuszki dobrze smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki - ot! tak kuchnia fusion ;-)
Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka
Etap 1 Rozpoczęłam od starcia cukinii...
Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka
Etap 2 Potem posiekałam drobno cebulkę...
Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka
Etap 3 Wszystko razem dokładnie wymieszałam.
Kabak Mucveri–tureckie placki z cukinii bez jajka
Etap 4 I nasmażyłam pysznych placuszków.