Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kacze piersi jabłkowo - miodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię piersi pieczone z jabłkami. Tym razem zrobiłam je w marynacie miodowej. Były bardzo smaczne. Polecam je na obiadek.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe

Składniki:

Kacze piersi jabłkowo - miodowe

 

Marynata:

  • przyprawa do dań wg uznania
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony wg uznania
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki melasy z granatem

Dodatkowo:

  • melasa z granatem wg uznania

Sposób przygotowania:

Kacze piersi jabłkowo - miodowe

1.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe
Umycie piersi z kaczki, włożenie do naczynia i posypanie przyprawą

Umyć piersi z kaczki, włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać przyprawą do dań.

2.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe
Włożenie do małej miseczki wszystkich składników na marynatę

W osobnej miseczce zrobić marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.

3.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe
Przykrycie naczynia z marynatą folią silikonową

Polać piersi z kaczki marynatą. Potem naczynie przykryć folią silikonowa i wstawić do lodówki na kilka godzin.

4.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe
Obranie jabłek, położenie ich na piersiach i polanie melasą

Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Położyć na mięsie i polać jeszcze melasą z granatem.

5.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe
Położenie masła do naczynia żaroodpornego

W środek włożyć łyżkę masła.

6.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni C i piec przez 1 godzinę.

7.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe

Upieczone piersi pozostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku.

8.

Kacze piersi jabłkowo - miodowe

Smacznego !


Tagi:

mięso drób