Sposób przygotowania:
Kacze piersi na ze świeżym imbirem
Obrany ze skórki imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z octem balsamicznym, miodem, kurkumą, sosem sojowym oraz obranym i pokrojonym w drobną kostkę chili (papryczkę dodajemy do marynaty wraz z ziarenkami, które są najostrzejsze w smaku). Marynatą zalewamy piersi i trzymamy w niej przez 24 godziny, kilkakrotnie w tym czasie przewracając mięso na drugą stronę.
Po upływie tego czasu piersi trzymamy przez godzinę w temperaturze pojojowej, a następnie wkładamy zalane marynatą w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po chwili temperaturę zmniejszamy do 160-170 stopni i pieczemy odkoło 50 minut do 1 godziny. Piersi kroimy po upływie 5 minut od wyciągnięcia z piekarnika. Podajemy do jedzenia z ulubionymi dodatkami.
Po upływie tego czasu piersi trzymamy przez godzinę w temperaturze pojojowej, a następnie wkładamy zalane marynatą w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po chwili temperaturę zmniejszamy do 160-170 stopni i pieczemy odkoło 50 minut do 1 godziny. Piersi kroimy po upływie 5 minut od wyciągnięcia z piekarnika. Podajemy do jedzenia z ulubionymi dodatkami.