Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Kacze piersi na ze świeżym imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kacze piersi ze świeżym imbirem na ostro.

Kacze piersi na ze świeżym imbirem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kacze piersi na ze świeżym imbirem

 

  • 2 duże kacze piersi,
  • 1 kawałek imbiru wielkości 2 dużych łyżek,
  • 1 duże chili,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej

Sposób przygotowania:

Kacze piersi na ze świeżym imbirem
Obrany ze skórki imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z octem balsamicznym, miodem, kurkumą, sosem sojowym oraz obranym i pokrojonym w drobną kostkę chili (papryczkę dodajemy do marynaty wraz z ziarenkami, które są najostrzejsze w smaku). Marynatą zalewamy piersi i trzymamy w niej przez 24 godziny, kilkakrotnie w tym czasie przewracając mięso na drugą stronę.



Po upływie tego czasu piersi trzymamy przez godzinę w temperaturze pojojowej, a następnie wkładamy zalane marynatą w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po chwili temperaturę zmniejszamy do 160-170 stopni i pieczemy odkoło 50 minut do 1 godziny. Piersi kroimy po upływie 5 minut od wyciągnięcia z piekarnika. Podajemy do jedzenia z ulubionymi dodatkami.
Kacze piersi na ze świeżym imbirem
Obrany ze skórki imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z octem balsamicznym, miodem, kurkumą, sosem sojowym oraz obranym i pokrojonym w drobną kostkę chili (papryczkę dodajemy do marynaty wraz z ziarenkami, które są najostrzejsze w smaku).
Kacze piersi na ze świeżym imbirem
Marynatą zalewamy piersi i trzymamy w niej przez 24 godziny, kilkakrotnie w tym czasie przewracając mięso na drugą stronę.

Tagi:

sosy