KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kacze piersi pieczone w pieprzu .

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kacze piersi pieczone w pieprzu z musem żurawinowym.

Kacze piersi pieczone w pieprzu . Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kacze piersi pieczone w pieprzu .

 

 

  • sos z żurawiny:
  • 100 gr świeżej żurawiny,
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • łyżka cukry brązowego,
  • sok z ¼ cytryny
  • szklanka wina czerwonego wytrawnego,

 

 

Sposób przygotowania:

Kacze piersi pieczone w pieprzu .
Przepis na mus: Żurawinę moczymy w winie około 2 godzin, następnie wszystko dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy. Gotujemy tak długo aż mus zrobi się gęsty, gotowe miksujemy na gładką masę. Podałem przepis na mus bardziej wytrawny, jeśli ktoś lubi bardziej słodki to polecam dodać więcej cukru. Piersi kacze oczyść, natnij skórkę na krzyż. Bardzo starannie natrzeć solą i pieprzem, smaż na rozgrzanej patelni, skórką w dół kilka minut, przewróć i dalej smaż około 5-6 minut. Gotowy kawałek kaczki odstaw po smażeniu na kilka minut. Pierś kroimy w kostkę i podajemy z musem z żurawiny. SMACZNEGO.
Kacze piersi pieczone w pieprzu .
Jako pierwsze przygotowujemy mus z żurawiny.
Kacze piersi pieczone w pieprzu .
Natarte solą i pieprzem piersi, smażymy.
Kacze piersi pieczone w pieprzu .
Gotowe, usmażone układamy na deskę i czekamy 10minut,

Tagi:

sosy kaczka