Sposób przygotowania:
Kacze udka.
Udka nacieram porzadnie sola, pieprzem i majerankiem i odstawiam na 2 godziny / dluzej nie zaszkodzi /- w temperaturze pokojowej.Do brytwanki wlewam pare lyzek oleju, polowe bulionu i sok jablkowy. Ukladam udka skorka do gory i polewam winem. Wstawiam - przykryte pokrywka do nagrzanego do 180° piekarnika na ok 40 min. Po tym czasie odwracam udka , i dusze pod przykryciem dalsze 40 min podlewajac od czasu do czasu pozostalym bulionem. Kiedy zaczynaja mieknac - odwracam je ponownie a powstaly sosik zlewam do malego garnka- zostawiajac jednak troche w brytwance . Podkrecam temperature do 200° i bez przykrycia podpiekam udka ok. 20 min./ Czas duszenia moze sie ewentualnie wydluzyc w zaleznosci od tego - jaka kaczka sie trafi /.W tym czasie robie zasmazke z maki i oleju i zageszczam sos - w razie potrzeby doprawiajac do smaku. Ostatnio zrobilam udka z marchewka z groszkiem i knedlami z gotowanych ziemniakow , ale dodatki kazdy moze dobrac wedlug wlasnego smaku.Przygotowanie trwa dosyc dlugo ale smakuje doskonale.
Niuniaczka
eli_555