Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kaczka z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintne danie, które możemy przyrządzić na Święta lub niedzielny obiad. Piersi z kaczki w pysznym sosie z dodatkiem ananasa, podane z ziemniakami i surówką.

Kaczka z ananasem

Składniki:

Kaczka z ananasem

 

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ szk. zalewy z ananasów
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ½ szk. passaty
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • Szczypta pieprzu
  • Sól
  • 600 g piersi z kaczki bez skóry i kości

Sposób przygotowania:

Kaczka z ananasem

I

Na większej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, smażę 5 minut.
2. Ananasa kroję na małe kawałki, dodaję do cebuli, wsypuję curry, wlewam passatę, sos sojowy.
3. Mięso kroję na małe kawałki, doprawiam pieprzem oraz solą, następnie przekładam do sosu i gotuję 30 minut.
4. Na koniec sos zagęszczam skrobią, rozrobioną w zalewie z ananasów, chwilkę gotuje około 2 minut.
5. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
6. Smacznego.