Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kacze udka z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodko - ostre kacze udka

Kacze udka z ananasem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kacze udka z ananasem

 

  • 4 średnie kacze udka
  • 6 plastrów ananasa
  • 0,5 szklanki syropu ananasowego (ja użyłam tego z puszki)
  • 1 duża łyżka miodu prawdziwego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka chili
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kacze udka z ananasem
Olej mieszamy z octem winnym, miodem i chili. Doprawiamy solą. Oczyszczone udka zalewamy marynatą i trzymamy przez 24 godziny w chłodnym miejscu- w tym czasie kilka razy je obracamy. Godzinę przed smażeniem trzymamy mięso w temperaturze pokojowej i następnie obsmażamy na patelni z grubym dnem, aż tłuszcz ze skóry się mocno wytopi. Podlewamy wodą i dusimy 30 minut, po czym dodajemy plastry ananasa i syrop ananasowy i dusimy do miękkości udek. W miarę potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
Kacze udka z ananasem
Olej mieszamy z octem winnym
Kacze udka z ananasem
miodem i chili. Doprawiamy solą.
Kacze udka z ananasem
Oczyszczone udka zalewamy marynatą i trzymamy przez 24 godziny w chłodnym miejscu