Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki faszerowana morelami
Piersi z kaczki myjemy i obierany z błonek i kostek, ale pozostawiamy na nich skórę. Czosnek kroimy w plasterki. Piersi dokładnie nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem, a także nakładamy na nie pokrojony czosnek. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu piersi z lodówki nacinamy je z boku (robimy takie jakby kieszonki uważając aby nie przeciąć mięsa na wylot). Następnie wkładamy do środka kilka suszonych moreli i spinamy je wykałaczkami tak aby nadzienie nie wyleciało na zewnątrz. Morele należy dość ściśle powkładać. Piersi obsmażamy lekko z każdej strony na patelni, zaczynając od strony ze skórą. Piersi wkładamy do foliowego rękawa oraz na brytfannę. Do rękawa wlewany pół szklanki wina i dodajemy ziarna jałowca. Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 2 godziny w 160 stopniach. Mięsko jest wyśmienite na ciepło jak również na zimno. Przez dodatek moreli jest słodkawe, ale nie mdłe. Smacznego!
msewka
-Natka-
marietta