Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana jabłkami
Kaczkę rozmrozić, umyć, wyciągnąć wnętrzności. jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda. Kaczkę wysmarować w środku majerankiem, włożyć jabłka, zaszyć. Z zewnątzr również nasmarować majerankiem. Ułożyć kaczkę na blasze, obłożyć resztą jabłek. Piec godzinę w temp. 200 stopni, po godzinie posmarować pędzelkiem umoczonym w wytworzonym sosie i piec kolejną godzinę ( aż mięso będzie miękkie). Podawać najlepiej z kluskami śląskimi i sosem żurawinowym ( w moich przepisach). Powstały sos można zmiksować z jabłkami i doprawić.
luna
darmiona
dokładnie. Kaczka sama w sobie jest aromatyczna, ja nie używam soli i nigdy mi jej nie brakuje.
luna
A ja jestem od soli uzalezniona, nie moze jej w kuchni zabraknac:)
luna
Tak z samej ciekawosci zajrzalam do innych Twoich przepisow i .... o dziwo tam w skladnikach wystepuje sol, pewnie tylko kaczki nie solisz:)))
zolza82
darmiona
kaczka jest dobra ze wszystkim :-)))