darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Kaczka faszerowana jabłkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rozpływające się w ustach mięsko

Kaczka faszerowana jabłkami

Składniki:

Kaczka faszerowana jabłkami

 

  • Na dwie osoby:
  • 1 kaczka mrożona
  • 5 jabłek (najlepiej mieszane gatunki)
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana jabłkami
Kaczkę rozmrozić, umyć, wyciągnąć wnętrzności. jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda. Kaczkę wysmarować w środku majerankiem, włożyć jabłka, zaszyć. Z zewnątzr również nasmarować majerankiem. Ułożyć kaczkę na blasze, obłożyć resztą jabłek. Piec godzinę w temp. 200 stopni, po godzinie posmarować pędzelkiem umoczonym w wytworzonym sosie i piec kolejną godzinę ( aż mięso będzie miękkie). Podawać najlepiej z kluskami śląskimi i sosem żurawinowym ( w moich przepisach). Powstały sos można zmiksować z jabłkami i doprawić.