Sposób przygotowania:
Pieczona kaczka
Kaczkę dokładnie oczyszczamy, usuwamy wszystkie włoski, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Nacieramy dokładnie solą oraz imbirem zmieszanym z pieprzem.Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Z trzech wyciskamy sok, ale niezbyt dokładnie, aby przy skórkach pozostało trochę miąższu. Skórki pomarańczy kroimy na mniejsze kawałki, którymi faszerujemy kaczkę. Nacięcie spinamy wykałaczkami.Sok mieszamy z białym winem. Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i polewamy mięso 1/4 wina zmieszanego z sokiem. Czynność powtarzamy co 20 minut. Kaczkę trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 75-90 minut, podlewając co 20 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia. Pół godziny przed kończem pieczenia obkładamy kaczkę pokrojoną w plastry ostatnią pomarańczą. W razie potrzeby przykrywamy kaczkę folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekła. Podajemy z ulubionymi dodatkami.