poprostukuba

poprostukuba

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Kaczka w porto z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niesamowicie aromatyczna kaczka pieczona w przyprawach korzennych z wiśniach i przepysznym portugalskim winem porto.

Kaczka w porto z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczka w porto z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w porto z wiśniami
Kaczkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy 150 ml porto. Dodajemy gałkę muszkatołową, chilli, imbir, pieprz i sól. Redukujemy, gdy wino zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia. Następnie nacieramy kaczkę marynatą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmujemy kaczkę z lodówki godzinę przed wsadzeniem do piekarnika. W tym czasie wsypujemy cukier na patelnię. Gdy się rozpuści wrzucamy wiśnie. Smażymy ok. 2-3 minuty, gdy puszczą sok dolewamy resztę porto. Dodajemy cynamon i mieszamy dokładnie. Po 4-5 minutach zdejmujemy z ognia. Kaczkę układamy w brytfance. Wiśnie układamy wokół i całość zalewamy winem. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 150 stopni. Po 30 minutach zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy ok. godzinę. Na każdy kilogram kaczki przypada jedna godzina w piekarniku. W międzyczasie polewamy kaczkę z wierzchu.
Kaczka w porto z wiśniami
Kaczka w porto z wiśniami
Kaczka w porto z wiśniami
Kaczka w porto z wiśniami

Tagi:

kaczka