SUPERPRZEPIS

Kaczka pieczona

  • 5
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kaczka pieczona Więcej zdjęć (7)

Pyszna mega aromatyczna i soczysta kaczka z idealnie chrupiącą skórką, dla której moja rodzinka jest w stanie zrobić wszystko ( łącznie z myciem garów ).

Składniki:

Kaczka pieczona

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona
Kaczkę dokładnie myjemy, pozbawiamy piórek, które na niej zostały i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane mięso przyprawiamy z każdej strony świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Przyprawione mięso dajemy do wysokiej blachy piersiami do spodu.

Pomarańczę dokładnie parzymy i szorujemy, następnie osuszamy i kroimy na osiem cząstek ( razem ze skórą).

Pokrojony owoc wkładamy do wnętrza kaczki na przemian z żurawiną. Dodajemy gałązkę rozmarynu ( jeśli jest mała to dwie). Na blachę wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st z termoobiegiem i pieczemy około dwie godziny.

Po godzinie pieczenia odwracamy kaczkę piersiami do góry i pieczemy na złoto, co jakiś czas polewając mięso sosem z pieczenia.

Upieczoną kaczkę podajemy z dowolnymi dodatkami.
Kaczka pieczona
Umytą i osuszoną kaczkę przyprawiamy pieprzem i solą
Kaczka pieczona
Sparzoną i wyszorowaną pomarańczę kroimy na 8 kawałków
Kaczka pieczona
Do przyprawionej kaczki dodajemy pomarańczę i rozmaryn
Kaczka pieczona
Na przemian z pomarańczą dodajemy żurawinę
Kaczka pieczona
Pieczemy w 190 st około dwie godziny
Kaczka pieczona
Upieczoną kaczkę podajemy z dowolnymi dodatkami