Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona
Kaczkę dokładnie myjemy, pozbawiamy piórek, które na niej zostały i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane mięso przyprawiamy z każdej strony świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Przyprawione mięso dajemy do wysokiej blachy piersiami do spodu.
Pomarańczę dokładnie parzymy i szorujemy, następnie osuszamy i kroimy na osiem cząstek ( razem ze skórą).
Pokrojony owoc wkładamy do wnętrza kaczki na przemian z żurawiną. Dodajemy gałązkę rozmarynu ( jeśli jest mała to dwie). Na blachę wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st z termoobiegiem i pieczemy około dwie godziny.
Po godzinie pieczenia odwracamy kaczkę piersiami do góry i pieczemy na złoto, co jakiś czas polewając mięso sosem z pieczenia.
Upieczoną kaczkę podajemy z dowolnymi dodatkami.
Pomarańczę dokładnie parzymy i szorujemy, następnie osuszamy i kroimy na osiem cząstek ( razem ze skórą).
Pokrojony owoc wkładamy do wnętrza kaczki na przemian z żurawiną. Dodajemy gałązkę rozmarynu ( jeśli jest mała to dwie). Na blachę wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st z termoobiegiem i pieczemy około dwie godziny.
Po godzinie pieczenia odwracamy kaczkę piersiami do góry i pieczemy na złoto, co jakiś czas polewając mięso sosem z pieczenia.
Upieczoną kaczkę podajemy z dowolnymi dodatkami.
BozenaMatuszczyk
Netka
misia5
Dziękuję :)
misia5
Zniknęła w oka mgnieniu łącznie z nadzieniem. Tylko kości i skórki z pomarańczy zostały :)
BozenaMatuszczyk