Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Kaczka pieczona w majeranku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kaczka w majeranku była flagową potrawą mojej babci, którą w końcu udało mi się odtworzyć i z serca polecam bo sos jest nieziemski :)

 Kaczka pieczona w majeranku

Składniki:

Kaczka pieczona w majeranku

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona w majeranku
Kaczkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy ją w środku solą, 1 łyżeczką majeranku i odrobiną czosnku. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, mieszamy razem z pokrojoną pomarańczą I taką mieszanką faszerujemy kaczkę. Aby farsz nie wypadał podczas pieczenia możemy spięć kuper kaczki wykałaczkami. Kaczkę nacieramy solą i przeciśniętym przez praskę, oprószamy pieprzem i przyprawiamy dużą ilością majeranku. Kaczka powinna postać w tych przyprawach przynajmniej 2 godziny. Kaczkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przykrytą folią przez 75 minut, a później odkrytą około 30 - 45 minut, lub do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Po upieczeniu kaczkę odstawiamy na 15 minut aby soki równomiernie się rozłożyły, w międzyczasie na patelnie zlewamy tłuszcz z upieczonej kaczki, dodajemy do niego farsz z kaczki i redukujemy go aby stał się gęściejszy. Owoce można również przetrzeć przez sitko lub zblendować, ale ja osobiście lubię je w kawałach : ) Kaczkę serwujemy razem z sosem 