Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona w majeranku
Kaczkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy ją w środku solą, 1 łyżeczką majeranku i odrobiną czosnku. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, mieszamy razem z pokrojoną pomarańczą I taką mieszanką faszerujemy kaczkę. Aby farsz nie wypadał podczas pieczenia możemy spięć kuper kaczki wykałaczkami. Kaczkę nacieramy solą i przeciśniętym przez praskę, oprószamy pieprzem i przyprawiamy dużą ilością majeranku. Kaczka powinna postać w tych przyprawach przynajmniej 2 godziny. Kaczkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przykrytą folią przez 75 minut, a później odkrytą około 30 - 45 minut, lub do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Po upieczeniu kaczkę odstawiamy na 15 minut aby soki równomiernie się rozłożyły, w międzyczasie na patelnie zlewamy tłuszcz z upieczonej kaczki, dodajemy do niego farsz z kaczki i redukujemy go aby stał się gęściejszy. Owoce można również przetrzeć przez sitko lub zblendować, ale ja osobiście lubię je w kawałach : ) Kaczkę serwujemy razem z sosem
smokii