Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 290]

Młoda kapusta z warzywami w soku pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młoda kapusta jest jednym z warzyw które przypominają mi wiosenne obiady w promieniach słońca. Przygotowana z dodatkiem różnych warzyw, boczku, kiełbasy, soku pomidorowego i oczywiście obowiązkowego kopru jest na prawdę syta i wyśmienita w smaku.

Młoda kapusta z warzywami w soku pomidorowym

Składniki:

Młoda kapusta z warzywami w soku pomidorowym

 

  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 0,7 kg boczku wędzonego
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 pomidory ( użyłam malinowych)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 1 pęczek posiekanego kopru
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z warzywami w soku pomidorowym
Warzywa umyć, osuszyć. Kapustę poszatkować.

Obraną marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Warzywa przełożyć do garnka , zalać wodą ,dodać liście laurowe oraz ziele angielskie , gotować do miękkości.

Boczek, kiełbasę, cebulę i pomidory pokroić w kostkę.

Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać kiełbasę i cebulę, smażyć na rumiano.

Dodać pomidory, poddusić chwilę mieszając aż puszczą sok.

Do kapusty przełożyć zawartość patelni, wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.

Wsypać koperek, gotować kolejne 10 min.

Tagi:

kapusta