Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona z jabłkami1
Mrożoną kaczkę najpierw rozmrozić wkładając do lodówki na 24 godziny. Kaczkę umyć, zalać zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki soli morskiej i zostawić na 30 minut. Wyciągnąć z osolonej wody, umyć, osuszyć.
2
Cząber, majeranek, sól i czarnym pieprz wymieszać z oliwą. Mieszanką przypraw natrzeć kaczkę od zewnątrz. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i obtoczyć w mieszance przypraw. Włożyć do środka kaczki. „Zaszyć” ptaka wykałaczkami. Kaczkę piec w naczyniu odpornym bez pokrywki w 230 stopniach przez 1/2 godziny (grzbietem do góry). Następnie zamknąć garnek pokrywką i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez kolejne 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na druga stronę.
3
Kluseczki:
Z podanych składników wyrabiamy sprężyste ciasto. Jeśli trzeba dodajemy maki – zależy od wielkości jajek. Z ciasta formujemy rulonik i nożem strącamy kluseczki na osolony wrzątek. Gotujemy około 15 minut.