Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona z jabłkami
Umytą kaczkę włożyć do przygotowanej solanki, ilość zależy od naczynia w którym będziemy moczyć kaczkę. Moczyć ją przez całą noc. Kaczkę wyjąć z solanki, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Kaczkę natrzeć łyżką majeranku, pieprzem, skórką pomarańczową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, wsypać łyżkę majeranku i dodać miód.dokładnie wymieszać. Nafaszerować kaczkę jabłkami,s piąć wykałaczką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1 godzinę pod przykryciem, piec jeszcze 1,5- 2 godziny bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
W czasie pieczenia polewać kaczkę sokiem wyciśniętym z pomarańczy .
Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, wsypać łyżkę majeranku i dodać miód.dokładnie wymieszać. Nafaszerować kaczkę jabłkami,s piąć wykałaczką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1 godzinę pod przykryciem, piec jeszcze 1,5- 2 godziny bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
W czasie pieczenia polewać kaczkę sokiem wyciśniętym z pomarańczy .