Sposób przygotowania:
Piersi kacze z gruszkami i żurawiną
Piersi z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do kaczki, majeranek i sól, wszystko dokładnie mieszamy.
Nacieramy dokładnie mięso, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na noc. Zamarynowane piersi układamy na zimnej patelni skórą do patelni i obsmażamy na złoty kolor.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut co jakiś czas piersi polewamy winem.
Gruszki kroimy w ósemki, usuwamy zdrewniałe środki i przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, dodajemy żurawinę i podsmażamy do momentu aż gruszki będą miękkie.
Piersi z kaczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut żeby mięso odpoczęło i kroimy w plasterki.
Na talerzu układamy kawałki gruszki z żurawiną i plastry kaczki, podajemy z opiekanymi ziemniakami.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do kaczki, majeranek i sól, wszystko dokładnie mieszamy.
Nacieramy dokładnie mięso, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na noc. Zamarynowane piersi układamy na zimnej patelni skórą do patelni i obsmażamy na złoty kolor.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut co jakiś czas piersi polewamy winem.
Gruszki kroimy w ósemki, usuwamy zdrewniałe środki i przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, dodajemy żurawinę i podsmażamy do momentu aż gruszki będą miękkie.
Piersi z kaczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut żeby mięso odpoczęło i kroimy w plasterki.
Na talerzu układamy kawałki gruszki z żurawiną i plastry kaczki, podajemy z opiekanymi ziemniakami.