bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Piersi kacze z gruszkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię pieczone piersi z kaczki, najlepiej smakują mi w połączeniu z owocami. Te przygotowane z gruszką i żurawiną i pieczone z dodatkiem białego wina są bardzo smaczne i soczyste.

Piersi kacze z gruszkami i żurawiną

Składniki:

Piersi kacze z gruszkami i żurawiną

 

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 2-3 gruszki konferencje
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • 200 ml. białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml. oleju
  • Przyprawa do kaczki
  • Majeranek
  • Sól

Sposób przygotowania:

Piersi kacze z gruszkami i żurawiną
Piersi z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę.

Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do kaczki, majeranek i sól, wszystko dokładnie mieszamy.

Nacieramy dokładnie mięso, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na noc. Zamarynowane piersi układamy na zimnej patelni skórą do patelni i obsmażamy na złoty kolor.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut co jakiś czas piersi polewamy winem.

Gruszki kroimy w ósemki, usuwamy zdrewniałe środki i przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, dodajemy żurawinę i podsmażamy do momentu aż gruszki będą miękkie.

Piersi z kaczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut żeby mięso odpoczęło i kroimy w plasterki.

Na talerzu układamy kawałki gruszki z żurawiną i plastry kaczki, podajemy z opiekanymi ziemniakami.