Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Pieczona kaczka, nadziewana z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadziewana kaczka pieczona co rok gości na naszym świątecznym stole, na drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia.

Pieczona kaczka, nadziewana z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona kaczka, nadziewana z jabłkami

 

  • 1 sprawiona kaczka

 

  • podroby drobiowe : 2 wątróbki, 2 żołądki, 2 serca,

 

  • 1/2 szklanki namoczonej w mleku, odciśniętej bułki

 

 

  • majeranek suszony

 

  • sol

 

 

  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

 

 

  • 1 mała cebula

 

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka, nadziewana z jabłkami
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki. Podroby pokroić na male kawałki i zmielić, wymieszać z bułką.

Cebule bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do zmielonych podrobów, razem z suszoną natką pietruszki, suszonym lubczykiem, majerankiem, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszać.

Tak przygotowanym farszem napełnić wnętrze kaczki, potem dodać pokrojone w ćwiartki 3 cząstki jabłka. Kaczkę zszyć nitką. Kaczkę ułożyć w rynce do pieczenia, wokół niej poukładać cząstki jabłek.

Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.

Piec w 180 C przez około 3 godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę.

Podczas pieczenia polewać kaczkę od czasu do czasu niewielką ilością wody.  
Pieczona Kaczka nadziewana,  z jabłkami
Kaczkę napełniamy przygotowanym farszem oraz czastkami jabłka i zszywamy
Pieczona Kaczka nadziewana,  z jabłkami
Przed pieczeniem układamy dookoła cząstki jabłek
Pieczona Kaczka nadziewana,  z jabłkami
podczas pieczenia podlewamy woda i przekładamy