Sposób przygotowania:
Pieczona kaczka, nadziewana z jabłkami
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki. Podroby pokroić na male kawałki i zmielić, wymieszać z bułką.
Cebule bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do zmielonych podrobów, razem z suszoną natką pietruszki, suszonym lubczykiem, majerankiem, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić wnętrze kaczki, potem dodać pokrojone w ćwiartki 3 cząstki jabłka. Kaczkę zszyć nitką. Kaczkę ułożyć w rynce do pieczenia, wokół niej poukładać cząstki jabłek.
Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 C przez około 3 godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę.
Podczas pieczenia polewać kaczkę od czasu do czasu niewielką ilością wody.
Cebule bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do zmielonych podrobów, razem z suszoną natką pietruszki, suszonym lubczykiem, majerankiem, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić wnętrze kaczki, potem dodać pokrojone w ćwiartki 3 cząstki jabłka. Kaczkę zszyć nitką. Kaczkę ułożyć w rynce do pieczenia, wokół niej poukładać cząstki jabłek.
Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 C przez około 3 godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę.
Podczas pieczenia polewać kaczkę od czasu do czasu niewielką ilością wody.