Sposób przygotowania:
Kaczka w sosie żurawinowo-miodowym
Skórę delikatnie nacinamy w szachownicę tak aby mięsa nie przeciąć. Posypujemy z obydwóch stron pieprzem i tymiankiem, zostawiamy najlepiej na 1godz w lodówce. Wlewamy oliwę na mocno rozgrzaną patelnię i kładziemy kaczkę najpierw skórą do dołu, smażymy przez chwilę na mocnym ogniu (żeby powstała chrupiąca skórka) odwracamy i znów smażymy przez chwilkę, po czym odwracamy z powrotem na stronę ze skórą ujmujemy ognia i wytapiamy tłuszcz ok 3-5min. Nie można doprowadzić aby kaczka się przepiekła. Wyjmujemy kaczkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez chwilę sprawdzając na dotyk czy nie twardnieje. Na tłuszcz z kaczki wrzucamy powidła z żurawiny ciągle mieszając, dodajemy miód i czekamy aż sos zgęstnieje solimy i pieprzymy. Kaczka po wyjęciu z piekarnika musi chwilę odpocząć ok 4-5 min. Kroimy kaczkę w plastry. Podajemy ją skórą do dołu i polewamy pysznym sosem.