dorotkakotka0

dorotkakotka0

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kaczka w sosie żurawinowo-miodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tej kaczki nie da się zepsuć :) Soczysta i chrupiąca.

Kaczka w sosie żurawinowo-miodowym

Składniki:

Kaczka w sosie żurawinowo-miodowym

 

  • 3 piersi z kaczki ze skórą
  • pół słoika powideł z żurawiny o niskiej zawartości cukru ok. 100-150 g
  • 2-3 łyżki miodu
  • pieprz
  • sól
  • tymianek suszony
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Kaczka w sosie żurawinowo-miodowym
Skórę delikatnie nacinamy w szachownicę tak aby mięsa nie przeciąć. Posypujemy z obydwóch stron pieprzem i tymiankiem, zostawiamy najlepiej na 1godz w lodówce. Wlewamy oliwę na mocno rozgrzaną patelnię i kładziemy kaczkę najpierw skórą do dołu, smażymy przez chwilę na mocnym ogniu (żeby powstała chrupiąca skórka) odwracamy i znów smażymy przez chwilkę, po czym odwracamy z powrotem na stronę ze skórą ujmujemy ognia i wytapiamy tłuszcz ok 3-5min. Nie można doprowadzić aby kaczka się przepiekła. Wyjmujemy kaczkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez chwilę sprawdzając na dotyk czy nie twardnieje. Na tłuszcz z kaczki wrzucamy powidła z żurawiny ciągle mieszając, dodajemy miód i czekamy aż sos zgęstnieje solimy i pieprzymy. Kaczka po wyjęciu z piekarnika musi chwilę odpocząć ok 4-5 min. Kroimy kaczkę w plastry. Podajemy ją skórą do dołu i polewamy pysznym sosem.

Tagi:

kaczka