Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Kaczka pieczona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. Kaczkę umyć i wymasować czubkami palców, dzięki temu rozbijemy tłuszcz, który się lepiej w

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

Kaczka pieczona z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z jabłkami
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. Kaczkę umyć i wymasować czubkami palców, dzięki temu rozbijemy tłuszcz, który się lepiej wytopi. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, polać sokiem z cytryny i oprószyć majerankiem i odrobiną cukru. Wypełnić nimi wnętrze kaczki. Resztę jabłek odłożyć. Kaczkę umieścić w brytfannie i wstawić do piekarnika. Nie trzeba dodatkowo tłuszczu, gdyż wytopi się z kaczki. Po 30 minutach, gdy skóra zacznie się rumienić ponacinać w kilku miejscach, ostrożnie aby nie uszkodzić mięsa. Od czasu do czasu zlewać wytopiony tłuszcz do rondelka, w którym dusimy pod przykryciem resztę jabłek do miękkości. Pozostałym tłuszczem oblewamy kaczkę kilkakrotnie w czasie pieczenia, żeby nie wyschła z wierzchu.Po2 godzinach naciąć kaczkę między nogami, aby wytopić zgromadzony tam tłuszcz. Po 2,5 godzinie kaczka powinna być upieczona. Podawać ją na półmisku z jabłkami z rondelka, z odrobiną żurawiny.