SUPERPRZEPIS

Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim Więcej zdjęć (5)

Soczysta pierś kaczki na makaronie chińskim z czosnkiem, chilli i imbirem to pyszna i szybka propozycja na oryginalny obiad, polecam.

Składniki:

Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim

 

  • 2 filety z kaczki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki startego na tarce imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Makaron:
  • 1/3 opakowania makaronu ryżowego lub chińskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • ½-1 papryczka chilli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 łyżka kiełków fasoli
  • 1 łyżka sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim
Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odstawiamy na bok.

Kaczkę myjemy, osuszamy, skórkę delikatnie nacinamy, ale tak aby nie ponacinać mięsa. Kaczkę posypujemy solą, cukrem, startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polewamy oliwą i wszystko dokładnie wmasowujemy w mięso. Odstawiamy na minimum 30 minut na bok.

Zamarynowane mięso płuczemy nad bieżącą wodą i osuszamy.

Osuszone mięso kładziemy na zimnej patelni skórką do dołu i smażymy aż do zarumienienia się skórki (około 8-10 minut ). Mięso przekręcamy i smażymy od 5-10 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Usmażone mięso przenosimy na deskę do krojenia i zostawiamy na 5-10 minut aby odpoczęło.

W międzyczasie na patelni na odrobinie oliwy przesmażamy czosnek, imbir i chilli. Dodajemy ugotowany makaron, pokrojoną w paseczki paprykę i kiełki – smażymy 2 minuty. Dodajemy sos rybny, szczypiorek i smażymy 1 minutę.

Na dwa talerze nakładamy po porcji makaronu.

Pierś kroimy plasterki i układamy na makaronie, serwujemy od razu, smacznego.
Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim
Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odstawiamy na bok.
Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim
Kaczkę posypujemy solą, cukrem, startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polewamy oliwą i wszystko dokładnie wmasowujemy w mięso.
Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim
Osuszone mięso kładziemy na zimnej patelni skórką do dołu i smażymy aż do zarumienienia się skórki (około 8-10 minut ).
Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim
W międzyczasie na patelni na odrobinie oliwy przesmażamy czosnek, imbir i chilli. Dodajemy ugotowany makaron, pokrojoną w paseczki paprykę i kiełki – smażymy 2 minuty. Dodajemy sos rybny, szczypiorek i smażymy 1 minutę.