Sposób przygotowania:
Medaliony z piersi kaczki z borowikami.
Świeża pierś z kaczki dokładnie nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy od strony skórki aby wytopił się tłuszcz, smażymy po kilka minut z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, na blachę układamy pokrojone w paski ziemniaki, posypane solą i pieprzem, skropione oliwą i doprawione rozmarynem, obok układamy pierś z kaczki i wkładamy na 10-15 minut. W przerwie przygotowujemy grzyby, pokrojoną szalotkę z czosnkiem smażymy na patelni dodajemy grzyby, solimy, pieprzymy, wszystko smażymy do zarumienienia, na koniec dodajemy pietruszkę. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika pozostawiając ziemniaki jeszcze na 10 minut, mięso musi odpocząć w ciepłym miejscu. Na półmisek wykładamy kolejno pokrojone grillowane ziemniaki, pokrojoną pierś kaczki, przybrana leśnymi grzybkami z dodatkami, wszystko skrapiam dobrą oliwą oraz octem balsamico. SMACZNEGO.