Sposób przygotowania:
Rozmarynowa kaczka z cytrusowym farszem
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dosypujemy rozmaryn oraz sól.Mieszamy. Tak przygotowaną miksturą smarujemy kaczkę z zewnątrz. Od wewnątrz kaczkę nacieramy samą solą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obierane jabłka i sam miąższ pomarańczy (bez błon) kroimy w mniejsze kawałki. Polewamy sokiem z limonki, posypujemy startą skórą z limonki oraz doprawiamy cynamonem. Mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do środka kaczki. Dokładnie zaszywamy nitką i igłą. Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy się zarumieni temperaturę zmniejszamy do 180°C. Pieczemy 2 godziny. Następnie kaczkę przewracamy na drugą stronę, aby również się zarumieniła. Temperaturę ponownie zwiększamy do 200°C i pieczemy 15 minut. Upieczoną kaczkę możemy po porcjować. Podajemy z farszem jabłkowo-pomarańczowym lub konfiturą żurawinową. Smacznego.