Sposób przygotowania:
Kaczka z papryką po chińsku
Grzyby namoczyć w letniej wodzie. Strąki papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Mięso umyć, osuszyć, odkroić tłuszcz, zdjąć skórę. Tłuszcz i skórę pokroić, wrzucić na patelnię, wytopić. Mięso oprószyć solą, obrumienić na wytopionym tłuszczu, zdjąćzpatelni. Paprykę razem z opłukanymi i osuszonymi pędami bambusa wrzucić na ten sam tłuszcz, obrumienić na dość dużym ogniu cały czas mieszając, przełożyć do rondla, zalać bulionem. Grzyby odsączyć, pokroić. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Mięso i grzyby wrzucić do rondla, przyprawić sosem sojowym, gotować 10 min. Dołożyć makaron na ok. 3 min przed końcem gotowania. Przyprawę sambal oelek dodać do potrawy według smaku.