blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Kaczka z papryką po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Kaczka z papryką po chińsku

Składniki:

Kaczka z papryką po chińsku

 

  • pierś kaczki
  • 2 żółte i 2 czerwone papryki
  • 30 g grzybów lub suszonych kurek
  • puszka lub paczka pędów bambusa
  • 4-5 szklanek bulionu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 50 g makaronu sojowego i przyprawa sambal oelek

Sposób przygotowania:

Kaczka z papryką po chińsku
Grzyby namoczyć w letniej wodzie. Strąki papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Mięso umyć, osuszyć, odkroić tłuszcz, zdjąć skórę. Tłuszcz i skórę pokroić, wrzucić na patelnię, wytopić. Mięso oprószyć solą, obrumienić na wytopionym tłuszczu, zdjąćzpatelni. Paprykę razem z opłukanymi i osuszonymi pędami bambusa wrzucić na ten sam tłuszcz, obrumienić na dość dużym ogniu cały czas mieszając, przełożyć do rondla, zalać bulionem. Grzyby odsączyć, pokroić. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Mięso i grzyby wrzucić do rondla, przyprawić sosem sojowym, gotować 10 min. Dołożyć makaron na ok. 3 min przed końcem gotowania. Przyprawę sambal oelek dodać do potrawy według smaku.