Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Paprykarz z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki domowy paprykarz z kaszą jaglaną i duszonymi warzywami to dobry pomysł na smaczne, niebanalne śniadanie.

Paprykarz z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykarz z kaszą jaglaną

 

  • kasza jaglana 1 woreczek
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler korzeniowy 1 kawałek
  • cebula 1 szt
  • sardynki z puszki 2 szt
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Paprykarz z kaszą jaglaną
Nastawiamy wodę na kaszę i gotujemy ją al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy sardynki i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach warzywa.

Podsmażamy przez chwilę, a później podlewamy wodą i dusimy przez około 20 minut na małym ogniu. Przyprawiamy danie do smaku, dodajemy przecier i smażymy jeszcze kilka minut.

Dodajemy zawartość patelni do miski z kaszą i sardynkami. Mieszamy i wstawiamy przed podaniem do lodówki. 
Paprykarz z kaszą jaglaną
Nastawiamy wodę na kaszę i gotujemy ją al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i przekładamy do miski.
Paprykarz z kaszą jaglaną
Dodajemy sardynki z puszki i dokładnie mieszamy.
Paprykarz z kaszą jaglaną
Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach warzywa.
Paprykarz z kaszą jaglaną
Przyprawiamy danie do smaku, dodajemy przecier i smażymy jeszcze kilka minut.