mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Kajmakowa masa do wafli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwy choć wymagający trochę czasu pomysł na deser

Kajmakowa masa do wafli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kajmakowa masa do wafli

 

  • 1 litr mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • Dodatkowo:
  • opakowanie wafli tortowych

Sposób przygotowania:

Kajmakowa masa do wafli
Do garnka wlewamy mleko, dosypujemy cukier oraz cukry waniliowe. Gotujemy na małym ogniu- początkowo mieszając od czasu do czasu, jednak gdy masa zacznie gęstnieć trzeba to robić coraz częściej a pod koniec praktycznie cały czas mieszać. Gotowa masa powinna być gęsta i brązowa- wtedy to zestawiamy ją z ognia i studzimy. Chłodną masą smarujemy płaty wafli cienką warstwą, przekładając kolejnymi. Łatwy i smaczny pomysł na deser! Zwłaszcza dla dzieci, a jutro dzień dziecka!
Kajmakowa masa do wafli
Dzieci uwielbiają wafle! A jutro dzień dziecka, pomyślmy o nich :)

Tagi:

kajmakowa