Sposób przygotowania:
Sernik ze słonecznikiem i masą kajmakowąSpód:
Na samym początku podprażyć słonecznik na suchej patelni, uważać aby się nie przypalił.
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieścić na stolnicy - zagnieść ciasto.
Schłodzić przez ok. 30 minut, po czym wyjąć i rozwałkować od razu na papierze do pieczenia.
Podpiec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa:
Twaróg zemleć 2-3 razy.
Wszystkie składniki przeznaczone na masę serową umieścić w misce i miksować wyłącznie do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez ok. godzinę.
Upieczony sernik pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa kajmakowa:
Miękkie masło miksować, dodawać po łyżce masy kajmakowej, wyłożyć na wierzch sernika.
Całość posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
SylaUla