Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Sernik ze słonecznikiem i masą kajmakową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prażony słonecznik wraz z masą kajmakową tworzą fantastyczne połączenie. Musicie koniecznie spróbować!

Sernik ze słonecznikiem i masą kajmakową

Składniki:

Sernik ze słonecznikiem i masą kajmakową

Składniki na spód:

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (jeżeli używacie twarogu w kostce przepuśćcie go przez maszynkę przynajmniej dwa razy, a nawet trzy!)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie 35 g) można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki oleju

Masa kajmakowa:

  • 1 puszka kajmaku (waga 510 g)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g słonecznika

Sposób przygotowania:

Sernik ze słonecznikiem i masą kajmakową

Spód:

Na samym początku podprażyć słonecznik na suchej patelni, uważać aby się nie przypalił.

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieścić na stolnicy - zagnieść ciasto.

Schłodzić przez ok. 30 minut, po czym wyjąć i rozwałkować od razu na papierze do pieczenia.

Podpiec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa:

Twaróg zemleć 2-3 razy.

Wszystkie składniki przeznaczone na masę serową umieścić w misce i miksować wyłącznie do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez ok. godzinę.

Upieczony sernik pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa kajmakowa:

Miękkie masło miksować, dodawać po łyżce masy kajmakowej, wyłożyć na wierzch sernika.

Całość posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.