Sposób przygotowania:
Miodownik z masą kajmakowąETAP 1:
Miód i cukier na ciasto podgrzać do rozpuszczenia. Dodać masło, mleko, olejek rumowy i wódkę i podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać sodę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka i przestudzoną masę z miodem. Zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Nierówne brzegi ciasta odciąć. Blaty upiec na rumiano w 170 stopniach. Od razu po upieczeniu przeciąć na pół każdy blat na dwa mniejsze prostokąty. Skrawki ciasta zagnieść i również upiec. Mi wyszedł z nich piąty mały prostokąt i jeszcze trochę skrawków. Blaty wystudzić.
Miękkie masło zmiksować na puch dodając masę kajmakową. Dodać zmielone orzechy i kawę. Zmiksować ponownie. Miód lekko podgrzać i połączyć z wódką. Na blaszce układać po kolei blat ciasta, smarować wódką z miodem i smarować cienko masą i tak do skończenia składników. Wierzch i boki ciasta powinny być posmarowane kremem. Pozostałe skrawki ciasta pokruszyć i obsypać ciasto. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić na kilka dni w chłodniejsze miejsce ale nie do lodówki. Ciasto musi zmięknąć.