WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Miodownik z masą kajmakową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miodownik złożony z cienkich blatów miodowych, przełożony masą kajmakowo - orzechowo - kawową. Tradycyjne ciasto świąteczne.

Miodownik z masą kajmakową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z masą kajmakową

Blaty miodowe:

  • 50 g cukru
  • 100 g miodu płynnego
  • 125 g masła
  • 50 ml mleka
  • kilka kropel olejku rumowego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 płaska łyżka sody spożywczej
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka

Krem:

  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema

Nasączenie:

  • 50 ml wódki
  • 50 g miodu

Sposób przygotowania:

Miodownik z masą kajmakową

ETAP 1:

Miód i cukier na ciasto podgrzać do rozpuszczenia. Dodać masło, mleko, olejek rumowy i wódkę i podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać sodę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka i przestudzoną masę z miodem. Zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Nierówne brzegi ciasta odciąć. Blaty upiec na rumiano w 170 stopniach. Od razu po upieczeniu przeciąć na pół każdy blat na dwa mniejsze prostokąty. Skrawki ciasta zagnieść i również upiec. Mi wyszedł z nich piąty mały prostokąt i jeszcze trochę skrawków. Blaty wystudzić.
Miękkie masło zmiksować na puch dodając masę kajmakową. Dodać zmielone orzechy i kawę. Zmiksować ponownie. Miód lekko podgrzać i połączyć z wódką. Na blaszce układać po kolei blat ciasta, smarować wódką z miodem i smarować cienko masą i tak do skończenia składników. Wierzch i boki ciasta powinny być posmarowane kremem. Pozostałe skrawki ciasta pokruszyć i obsypać ciasto. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić na kilka dni w chłodniejsze miejsce ale nie do lodówki. Ciasto musi zmięknąć.

Miodownik z masą kajmakową
Złożony miodownik posmarowany z wierzchu kremem
Miodownik z masą kajmakową
Masło zmiksowane z masą kajmakową, orzechami i kawą
Miodownik z masą kajmakową
Zmielone orzechy i kawa dosypane do masła z masą kajmakową
Miodownik z masą kajmakową
Ciasto na blaty miodowe podzielone na dwie części