zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kajmakowe babeczki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W kształcie nie są rewelacyjne, bo coś mój piekarnik na babeczki krzywo patrzy i są nierówno wyrośnięte. Ale za to są smaczne.

Kajmakowe babeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kajmakowe babeczki

 

  • 200 g krówkowej kajmakowej ( w temperaturze pokojowej )
  • 2 duże wiejskie jajka
  • 3/4 szk mleka
  • 1/2 szk oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kajmakowe babeczki
Do miski wbić jajka, dodać masę krówkową i wymieszać. Następnie dodać mleko i olej i znowu wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodką od razu do płynnych składników i połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami i napełnić je ciastem. Babeczki piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. ( do babeczek nie dajemy cukru bo masa jest wystarczająco słodka )
Kajmakowe babeczki
wymieszać ciasto na babeczki ze składników
Kajmakowe babeczki
napełnić foremki do babeczek ciastem ....
Kajmakowe babeczki
babeczki upiec wyjać z foremek i wystudzić

Tagi:

jajko jajka