Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczone pomidory w oliwie i ziołach

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, najlepsze, pachnące. Wspaniale smakują ze świeżym pieczywem, ja specjalnie do nich upiekłam chrupiący chleb. Kto nie jadł takich pomidorów to bardzo polecam.

Pieczone pomidory w oliwie i ziołach

Składniki:

Pieczone pomidory w oliwie i ziołach

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pieczone pomidory w oliwie i ziołach
1. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy ziołami prowansalskimi i rozmarynem, na każdej blaszce układamy po kilka listków świeżej bazylii.

2. Następnie pomidory pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Upieczone pomidory stracą na objętości i będą tak ładnie upieczone, lekko pomarszczone, ale nie takie jak ususzone. Z pomidorów wyrzucamy upieczone listki bazylii. Następnie oprószamy je przyprawą z chili i solą morską ziołową.

3. Upieczone pomidory studzimy, a następnie w raz z oliwą przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

Moje rady:

Upieczone pomidory wraz oliwą przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

Można użyć ulubionych ziół i przypraw.

Wybieramy bardzo dojrzałe i pachnące pomidory.

Z tej receptury wyszło mi 2 takie słoiczki jak na zdjęciu.