Sposób przygotowania:
Ciasto "Wiśnioweic"
Ciasto: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto wylewam na kwadratową blaszkę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół.
Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowuje z cukrem. W pozostałym mleku mieszam żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodaje przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło miksuje na puch. Dodaje partiami zimny budyń.
Masa wiśniowa: Wiśnie rozmrażam. Dodaje cukier. Doprowadzam do momentu zagotowania. Ciepłe wiśnie blenduję. Przy pomocy sitka usuwam resztki z owoców, aby powstała gładka masa. Ponownie zagotowuje. Dodaje galaretki. Mieszam. Studzę.
Spód ciasta układam na blaszce. Układam połowę musu. Czekam, aż zgęstnieje.
Układam połowę herbatników kakaowych. Układam masę budyniową. Układam herbatniki kakaowe. Na herbatnikach układam druga połowę musu. Czekam, aż zgęstnieje.
Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowuje z cukrem. W pozostałym mleku mieszam żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodaje przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło miksuje na puch. Dodaje partiami zimny budyń.
Masa wiśniowa: Wiśnie rozmrażam. Dodaje cukier. Doprowadzam do momentu zagotowania. Ciepłe wiśnie blenduję. Przy pomocy sitka usuwam resztki z owoców, aby powstała gładka masa. Ponownie zagotowuje. Dodaje galaretki. Mieszam. Studzę.
Spód ciasta układam na blaszce. Układam połowę musu. Czekam, aż zgęstnieje.
Układam połowę herbatników kakaowych. Układam masę budyniową. Układam herbatniki kakaowe. Na herbatnikach układam druga połowę musu. Czekam, aż zgęstnieje.
Układam wierzch ciasta. Posypuje cukrem pudrem. Chłodzę dwie godziny w lodówce.