kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kajmakowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki w przygotowaniu serniczek z dodatkiem masy kajmakowej. Serniczek udekorowałam białą polewą i kolorową posypką. Sernik z dodatkiem kajmaku jest pyszny, słodki i szybko może poprawić nam humor w zły dzień. Polecam.

Kajmakowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kajmakowy sernik na zimno

 

  • 30 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 125 g serka śmietankowego
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki żelatyny
  • 7 szt herbatników pełnoziarnistych
  • blaszka 18 x 16 x 6
  • folia aluminowa
  • 1op białej polewy
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Kajmakowy sernik na zimno
Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy herbatniki. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. 

Do miski wkładamy jogurt, serek waniliowy i naturalny, kajmak i miksujemy. Dodajemy letnią żelatynę i miksujemy. Lekko stężoną masę przekładamy na herbatniki. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Zimne ciasto dekorujemy polewą i kolorową posypką.
Kajmakowy sernik na zimno
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Kajmakowy sernik na zimno
Do masy serowej dodajemy kajmak i mieszamy.
Kajmakowy sernik na zimno
Następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i mieszamy.
Kajmakowy sernik na zimno
Masę na sernik przelewamy do blaszki na herbatniki.