jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Torcik jest delikatny i pyszny! Wielkanoc to czas radości! Zadbajmy o to, by i na naszych stołach było kolorowo i wesoło! Elementy zdobnicze to nie tylko odświętny obrus, firanki, czy stroiki- to także dekoracja potraw:).

Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka,
  • 4 łyżki mąki tortowej,
  • 4 łyżki cukru,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju
  • Kajmakowy sernik:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka)
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • ok 300 gram kajmaku
  • Dekoracja:
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • wiórki kokosowe do obsypania,
  • daktyl na wykonanie oczek,
  • biała i różowa kartka papieru do wykonania uszu i noska,
  • zielone wiórki waflowe na wykonanie trawy

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Upieczony biszkopt studzimy. Gotowy przekrawamy na dwie równe części. W ten sposób otrzymujemy 2 półkola, które przełożymy kajmakowym sernikiem. KAJMAKOWY SER: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę kajmakową. W następnej kolejności dodajemy ser. Gdy składnik dokładnie się połączą wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowaną czekoladę. Masę mieszamy już za pomocą łyżki. Gotową przekładamy dwie połówki biszkoptu. Przełożone ciasto odstawiamy do zastygnięcia do chłodu.Zastygnięty torcik stawiamy pionowo. W odległości około 1/3 od początku wycinamy trójkątny kawałek ciasta. Dzięki temu otrzymujemy głowę oraz tułów zajączka.Mając gotowy zarys zajączka przystępujemy do jego dekoracji. DEKORACJA: Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przygotowane ciasto. Nożem gładzimy całość. Ze śmietanki formujemy także ogonek. Z daktyla formujemy oczka i przyklejamy. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki by śmietanka stężała. Z kartki wycinamy uszy i nosek. Przed podaniem wpinamy w króliczka. Wokół posypujemy waflowymi wiórkami. Podajemy!
Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno
Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na połowę
Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno
Do ubitej śmietanki dodajemy startą czekoladę
Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno
Po zastygnięciu torcika wycinamy trójkąt, by uformować króliczka
Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno
Torcik oblewamy śmietanką. Posypujemy wiórkami kokosowymi