Sposób przygotowania:
Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Upieczony biszkopt studzimy. Gotowy przekrawamy na dwie równe części. W ten sposób otrzymujemy 2 półkola, które przełożymy kajmakowym sernikiem. KAJMAKOWY SER: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę kajmakową. W następnej kolejności dodajemy ser. Gdy składnik dokładnie się połączą wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowaną czekoladę. Masę mieszamy już za pomocą łyżki. Gotową przekładamy dwie połówki biszkoptu. Przełożone ciasto odstawiamy do zastygnięcia do chłodu.Zastygnięty torcik stawiamy pionowo. W odległości około 1/3 od początku wycinamy trójkątny kawałek ciasta. Dzięki temu otrzymujemy głowę oraz tułów zajączka.Mając gotowy zarys zajączka przystępujemy do jego dekoracji. DEKORACJA: Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przygotowane ciasto. Nożem gładzimy całość. Ze śmietanki formujemy także ogonek. Z daktyla formujemy oczka i przyklejamy. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki by śmietanka stężała. Z kartki wycinamy uszy i nosek. Przed podaniem wpinamy w króliczka. Wokół posypujemy waflowymi wiórkami. Podajemy!