VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Słodki i smaczny deser na upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek!

Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno

Składniki:

Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno

 

  • Tortownica o śr. 24 cm
  • Spód:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • Masa serowa z kajmakiem:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • Masa serowa kukułkowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g kremu kukułkowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • Do dekoracji:
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 6 g śmietan fixu

Sposób przygotowania:

Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno
Spód:

W garnku gotujemy mleko z cukrem. Gdy wrze wsypujemy kaszkę manną i energicznie mieszamy. Jeszcze ciepłą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa kajmakowa:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i czekamy kiedy delikatnie stężeje. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy masę kajmakową. Masę serową łączymy z galaretką i przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Masa serowa kukułkowa:

Żelatynę mieszamy z odrobiną wody żeby napęczniała. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy krem kukułkowy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową (wcześniej hartujemy około 2 łyżki). Przelewamy do tortownicy , czekamy aż masa stężeje (u mnie był w lodówce przez całą noc).

Sernik dekorujemy ubitą śmietaną.