marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kajzerki z pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto drożdżowe odmierzyć,wyrabiać oraz zagnieść.Odstawić do wyrośnięcia na 1h.Formować.Piec

Kajzerki z pistacjami

Składniki:

Kajzerki z pistacjami

 

  • 180 g.mąki pszennej,
  • 4 dag.drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • szklanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 35 dag.pistacji siekanych,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Kajzerki z pistacjami
Pistacje utłuc i posiekać na deseczce ostrym nożem. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody w miseczce. Odstawić na kwadrans, potem wsypać mąkę, wbić dwa żółtka, wlać mleko, trzy łyżki oliwy, sól i posiekane pistacje. Wyrabiać rękoma, póki ciasto nie zacznie odchodzić od rąk. Wtedy to odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę lub nieco dłużej. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę natrzeć olejem za pomocą pędzelka. Wyrośnięte ciasto odrywać na średnie kawałki, a te formować na kajzerki robiąc na środku gwiazdeczki nożem. Układać bułki na blasze i wstawić do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić. Przekroić na wpół i smarować masłem smakowym lub klarowanym.

Tagi:

kajzerki