Sposób przygotowania:
Kajzerki z pistacjami
Pistacje utłuc i posiekać na deseczce ostrym nożem. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody w miseczce. Odstawić na kwadrans, potem wsypać mąkę, wbić dwa żółtka, wlać mleko, trzy łyżki oliwy, sól i posiekane pistacje. Wyrabiać rękoma, póki ciasto nie zacznie odchodzić od rąk. Wtedy to odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę lub nieco dłużej. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę natrzeć olejem za pomocą pędzelka. Wyrośnięte ciasto odrywać na średnie kawałki, a te formować na kajzerki robiąc na środku gwiazdeczki nożem. Układać bułki na blasze i wstawić do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić. Przekroić na wpół i smarować masłem smakowym lub klarowanym.