Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kakaowa babka z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Proste, ale bardzo smaczne ciasto dobre nie tylko na święta... Doskonale nadaje się do popołudniowej kawki:)

Kakaowa babka z białą czekoladą

Składniki:

Kakaowa babka z białą czekoladą

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka zagęszczanego niesłodzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Kakaowa babka z białą czekoladą

Etap 1

Kakaowa babka z białą czekoladą
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubite na puszysty krem.

Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem.

Etap 2

Kakaowa babka z białą czekoladą
Pozostałe skłądniki stopniowo dodane do kremu jajecznego.

Do kremu jajecznego stopniowo wlewać olej i cały czas ubijać. Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem zagęszczanym. Cały czas ubijać.

Etap 3

Kakaowa babka z białą czekoladą
Obie białe czekolady dość drobno posiekane.

Obie czekolady dość drobno posiekać.

Etap 4

Kakaowa babka z białą czekoladą
Posiekane czekolady dodane do kakaowego ciasta.

Posiekaną czekoladę dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.

Etap 5

Kakaowa babka z białą czekoladą

Ciasto przełożyć do foremki (ja przełożyłam do małej keksówki i 5 foremek na muffinki).

Etap 6

Kakaowa babka z białą czekoladą

Ciasto piec w 160 stopniach do suchego patyczka (ok. 70 minut, muffinki ok. 25-30 minut). Upieczoną babkę można dodatkowo polukrować.