marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka czarno-biała

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babki dwukolorowe nie tylko podwajają smak, lecz też tuczą wzrok wyglądem. Można do nich dodawać różne składniki łącząc je na kilka sposobów, np. masa kakaowa z rozpuszczoną białą czekoladą, mak można połączyć z kisielem lub jabłkami.

Babka czarno-biała

Składniki:

Babka czarno-biała

 

  • 150 g. margaryny do pieczenia "Palma",
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 pełne łyżki kakao lub czekolady sproszkowanej,
  • 1 cała tabliczka białej czekolady,
  • 1/2 garnuszka mleka lub śmietanki 30%,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania.
  • aromat do ciasta migdałowy

Sposób przygotowania:

Babka czarno-biała
Kostkę margaryny utrzeć lub zmiksować z cukrem, następnie rozbić jajka i stopniowo dodawać po jednym do garnka i miksować. Następnie dodać cukier waniliowy, cztery pełne łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady oraz kilka kropel aromatu migdałowego.

Po kolejnym zmiksowaniu wyłączyć robot kuchenny i przystąpić do sporządzenia białej masy do ciasta tj. połamać białą czekoladę i wrzucić kostki do garnuszka z małą ilością mleka lub śmietanki 30%. Mieszać na małym ogniu rozpuszczoną masę, by nie przywarła do dna, potem zestawić i wystudzić.

Mąkę odmierzyć i przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do reszty składników i zmiksować robotem z mieszadłami, potem wyłączyć, odkręcić mieszadła i dać do mycia.

Formę falistą lub cwibakową natłuścić i wysypać manną lub bułką tartą i wlewać na zmianę na dno formy ciasto i masę kolistymi ruchami, by powstała zebra po upieczeniu i pokrojeniu.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić formę na sam środek, ustawiając ją na kratkę rusztową. Piec z ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie suchy, wyjąć formę przez rękawice i ostudzić. Potem pokroić i podawać na talerzykach deserowych.

pieczenie