Sposób przygotowania:
Babka czarno-biała
Kostkę margaryny utrzeć lub zmiksować z cukrem, następnie rozbić jajka i stopniowo dodawać po jednym do garnka i miksować. Następnie dodać cukier waniliowy, cztery pełne łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady oraz kilka kropel aromatu migdałowego.
Po kolejnym zmiksowaniu wyłączyć robot kuchenny i przystąpić do sporządzenia białej masy do ciasta tj. połamać białą czekoladę i wrzucić kostki do garnuszka z małą ilością mleka lub śmietanki 30%. Mieszać na małym ogniu rozpuszczoną masę, by nie przywarła do dna, potem zestawić i wystudzić.
Mąkę odmierzyć i przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do reszty składników i zmiksować robotem z mieszadłami, potem wyłączyć, odkręcić mieszadła i dać do mycia.
Formę falistą lub cwibakową natłuścić i wysypać manną lub bułką tartą i wlewać na zmianę na dno formy ciasto i masę kolistymi ruchami, by powstała zebra po upieczeniu i pokrojeniu.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić formę na sam środek, ustawiając ją na kratkę rusztową. Piec z ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie suchy, wyjąć formę przez rękawice i ostudzić. Potem pokroić i podawać na talerzykach deserowych.
Po kolejnym zmiksowaniu wyłączyć robot kuchenny i przystąpić do sporządzenia białej masy do ciasta tj. połamać białą czekoladę i wrzucić kostki do garnuszka z małą ilością mleka lub śmietanki 30%. Mieszać na małym ogniu rozpuszczoną masę, by nie przywarła do dna, potem zestawić i wystudzić.
Mąkę odmierzyć i przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do reszty składników i zmiksować robotem z mieszadłami, potem wyłączyć, odkręcić mieszadła i dać do mycia.
Formę falistą lub cwibakową natłuścić i wysypać manną lub bułką tartą i wlewać na zmianę na dno formy ciasto i masę kolistymi ruchami, by powstała zebra po upieczeniu i pokrojeniu.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić formę na sam środek, ustawiając ją na kratkę rusztową. Piec z ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie suchy, wyjąć formę przez rękawice i ostudzić. Potem pokroić i podawać na talerzykach deserowych.
pieczenie