marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka kakaowa z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Babki z różnymi nadzieniami,bakaliami lub zebry to te,które lubię najbardziej piec i jeść. Dziś próbuję połączyć ciasto kakaowe z rozpuszczoną białą czekoladą niczym zebrę.

Babka kakaowa z białą czekoladą

Składniki:

Babka kakaowa z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z białą czekoladą
Margarynę utrzeć z cukrem mikserem ręcznym, dodając stopniowo po jednym jajku, aby masa się nie zwarzyła. Po krótkiej przerwie włączyć mikser i dodać kolejne składniki jak cukier waniliowy, cztery pełne łyżki kakao i znów ucierać, aby masa stała się ciemno brązowa.. Na koniec przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz ziemniaczaną i znowu zmieszać mikserem. Mikser wyłączyć, wyjąć mieszadła i dać je mycia, potem nalać mleka do rondelka i wrzucić połamaną czekoladę białą, mieszając na małym ogniu, by się powoli rozpuściła. Nie dopuszczać do tego, by masa wykipiała lub przywarła do dna i dlatego, gdy się czekolada rozpuści, zestawić i wystudzić. Blachę falistą z kominem wysmarować resztą mar- -garyny oraz wysypać bułką tartą lub manną, a piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto lać do formy na przemian z wystudzoną masą z białej czekolady, by wyszła zebra. Formę z ciastem wstawić do piekarnika na 50 min. Pod koniec pieczenia wsadzić w babkę długi patyk, aby sprawdzić , czy się upiekła. Jeśli ciasto nie oblepia patyka, znaczy że jest upieczone ciasto. Wtedy wyjąć, ostudzić, wybić z blachy na deskę i kroić. Podawać na talerzykach.