mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Kakaowe babeczki z rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto smakuje, jak na murzynka i cudownie łączy się z rafaello

Kakaowe babeczki z rafaello Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe babeczki z rafaello

 

  • 1 margaryna
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 12 sztuk rafaello

Sposób przygotowania:

Kakaowe babeczki z rafaello
Dajemy do garnka margarynę, cukier, kakao i wodę, a następnie podgrzać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników, przy czym co jakiś czas mieszać. Nie wolno gotować masy zbyt długo. Następnie studzimy masę. Oddzielamy białka od żółtek i gdy masa będzie zimna dodajemy do niej same żółtka. Potem dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i także dodać do masy, następnie wymieszać delikatnie łyżką. Formę na babeczki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy masę, tak do 1/4 wysokości. Następnie wkładamy rafaello i zakrywamy pozostałą masą, tak do 2/3 wysokości papilotki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.
Kakaowe babeczki z rafaello
Masa kakaowa est dosyć gęsta, więc trzeba uważać przy nakładaniu
Kakaowe babeczki z rafaello
Babeczki jeszcze rosną podczas pieczenia, więc nie należy nakładać za dużo ciasta
Kakaowe babeczki z rafaello
Radzę rafaello włożyć głębiej, by było potem na środku babeczki
Kakaowe babeczki z rafaello
Z podanych powyżej proporcji wyszło 12 babeczek

Tagi:

jajko jajka