Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Orkiszowa szarlotka z pigwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam szarlotkę. Żadne inne ciasto nie smakuje lepiej jesienią. Smak tej szarlotki wzbogaca pigwa, a ciasto jest upieczone z mąki orkiszowej i ksylitolu, dzięki czemu jest zdrowsze i bardziej fit.

Orkiszowa szarlotka z pigwą

Składniki:

Orkiszowa szarlotka z pigwą

Na kruche ciasto:

  • mąka orkiszowa pełnoziarnista - 600 g
  • masło 83% tłuszczu - 400 g + masło do natłuszczenia blachy
  • ksylitol - 200 g
  • żółtka - 4 sztuki

Warstwa owocowa:

  • jabłka - 2 kg
  • pigwa - 8 sztuk
  • ksylitol - ilość według preferencji
  • masło - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Orkiszowa szarlotka z pigwą

ETAP 1:

Orkiszowa szarlotka z pigwą
Ciasto wykładamy na dno blachy i pieczemy 15 minut

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy ksylitol, zimne masło i żółtka.
Masło siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie, dzielimy na 2 równe porcje, formujemy je w kulki, które, osobno, owijamy folią i wstawiamy do lodówki.

Po ok. 30 minutach wyjmujemy jedną z kulek ciasta, rozwałkowujemy, przekładamy na dno natłuszczonej blaszki, nakłuwamy i pieczemy ok. 15 minut na złocisty kolor w 180 st. C.

ETAP 2:

Orkiszowa szarlotka z pigwą
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, resztę kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Orkiszowa szarlotka z pigwą
Umyte i obrane owoce pigwy kroimy w kostkę

Pigwę obieramy i kroimy w niedużą kostkę.

Na rozgrzanym maśle podsmażamy jabłka z pigwą do miękkości, dodajemy ksylitol.

ETAP 4:

Na podpieczone ciasto kruche wykładamy owoce.

Drugą kulkę ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paseczki. Paseczki układamy na warstwie owocowej. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 st. C.