Sposób przygotowania:
Orkiszowa szarlotka z pigwąETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy ksylitol, zimne masło i żółtka.
Masło siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie, dzielimy na 2 równe porcje, formujemy je w kulki, które, osobno, owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
Po ok. 30 minutach wyjmujemy jedną z kulek ciasta, rozwałkowujemy, przekładamy na dno natłuszczonej blaszki, nakłuwamy i pieczemy ok. 15 minut na złocisty kolor w 180 st. C.
ETAP 2:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, resztę kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Pigwę obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy jabłka z pigwą do miękkości, dodajemy ksylitol.
ETAP 4:
Na podpieczone ciasto kruche wykładamy owoce.
Drugą kulkę ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paseczki. Paseczki układamy na warstwie owocowej. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 st. C.