nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kakaowe racuszki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie w przygotowaniu kakaowe placuszki z dodatkiem jagód to dobra opcja na słodką przekąskę, czy deserowy posiłek.

Kakaowe racuszki z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe racuszki z jagodami

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2,5 łyżki słodkiego rozpuszczalnego kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta imbiru
  • 7 łyżek jagód
  • olej

Sposób przygotowania:

Kakaowe racuszki z jagodami
Wszystkie produkty za wyjątkiem oleju i jagód przełożyć do jednego naczynia, wspólnej miski i dokładnie razem je wymieszać najlepiej za pomocą trzepaczki. Do tak powstałej masy dodać opłukane i osuszone jagody i delikatnie wmieszać je do surowego jeszcze ciasta na kakaowe racuszki, placuszki. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Na dobrze rozgrzany olej nakładać za pomocą łyżki porcjami kakaową masę z jagodami i smażyć racuszki z obu stron na bardzo małym ogniu.
Kakaowe racuszki z jagodami
Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania racuszków przed wymieszaniem.
Kakaowe racuszki z jagodami
Wymieszana surowa jeszcze masa na placuszki z dodatkiem jagód.
Kakaowe racuszki z jagodami
Gotowe,kakaowe ciasto z jagodami na słodkie racuszki,placuszki tuż przed smażeniem.
Kakaowe racuszki z jagodami
Racuszki podczas smażenia na dobrze rozgrzanym oleju i niedużym ogniu.

Tagi:

jajko jajka