Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Mini torcik Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mini torciki Rafaello nadają się na każdą okazję. Są pyszne, ale przygotowanie ich zajmuje troszkę czasu.

Mini torcik Rafaello

Składniki:

Mini torcik Rafaello

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych

krem:

  • 2 jajka
  • 20 dag margaryny Kasi
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do dekoracji torcików
  • 4 sztuki Rafaello

Sposób przygotowania:

Mini torcik Rafaello
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 

2. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

3. Dodajemy żółtka i ubijamy.

4. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

5. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia.

7. Z biszkoptu wycinamy za pomocą obręczy o średnicy 9 cm biszkopciki.

8. Następnie przygotowujemy krem. Jajka wbijamy do miski i wsypujemy oba cukry. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać wody. Mikserem ubijamy na puszystość.

9. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia.

10. Z kolei w osobnej misce margarynę ucieramy na puszystość.

Tagi:

okazje ciasto