WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1200]

Rafaello na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto bez pieczenia o smaku kokosowym, zrobione na słonych krakersach. Przypomina w smaku sklepowe pralinki Rafaello stąd nazwa.

Rafaello na krakersach  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello na krakersach

 

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach

ETAP 1:

Tortownicę kwadratową o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułożyć krakersy jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby.

Do garnka wlać 2 szklanki zimnego mleka. Wsypać do niego oba rodzaje cukru i zagotować. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z żółtkami, obiema mąkami i proszkiem budyniowym. Powstałą mieszaninę wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotować aż budyń zrobi się bardzo gęsty.

Przykryć go folią aluminiową tak aby dotykała budyniu i odstawić do wystudzenia. Budyń pod folią zrobi się rzadszy. Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce wystudzony budyń. Miksować na gładki krem. Na koniec wsypać wiórki i wymieszać łyżka.

Trochę wiórków zostawić do dekoracji. Krem podzielić na 3 części. Jedna może być trochę mniejsza a pozostałe 2 równe. Jedną większą część kremu rozsmarować na krakersach w tortownicy i przykryć drugą warstwą krakersów.

Nałożyć drugą część kremu i ponownie ułożyć warstwę krakersów. Na wierzchu rozsmarować ostatnią mniejszą część kremu. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i wymieszać ją z pozostawionymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby krakersy namiękły.

Raffaello na krakersach
Ciasto raffaello po schłodzeniu wyjęte z blachy
Raffaello na krakersach
Ciasto raffaello w trakcie przekładania kolejną warstwą krakersów
Raffaello na krakersach
Krem budyniowy wymieszany z wiórkami kokosowymi
Raffaello na krakersach
Budyń w trakcie miksowania z miękkim masłem