Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 206]

Ciasto bakaliowy jeż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bez pieczenia z dodatkiem naszych ulubionych ciastek jeżyków. Wykonanie jest proste i szybkie jak zarazem bardzo smaczne. Polecam.

Ciasto bakaliowy jeż Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto bakaliowy jeż

Składniki na spód:

  • 180 g herbatników
  • ½ kostki masła

Składniki na ciemną masę:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 4 łyżki nutelli
  • 140 g ciastek jeżyków

Składniki na jasną masę:

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • ¾ szk. śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowy jeż

ETAP 1:

Ciasto bakaliowy jeż

1. Ciastka herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na dno tortownicy.

ETAP 2:

Ciasto bakaliowy jeż

2. Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną w mikrofali ( 1 minutę) nutellę.

3. Ciastka Jeżyki kroimy bardzo drobno i łączymy z masą mieszając delikatnie łyżką. Masę wykładamy na herbatniki.

ETAP 3:

Ciasto bakaliowy jeż

4. Śnieżki ubijamy z mlekiem dodajemy rozpuszczoną w trzech łyżkach żelatynę, chwilę miksujemy i wykładamy na masę ciemną.

ETAP 4:

Ciasto bakaliowy jeż

5. Na wierzch układamy dowolnie ciasteczka w czekoladzie i polewamy polewą rozpuszczonej czekolady ze śmietaną.

6. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

ETAP 5:

Ciasto bakaliowy jeż

7. Ciasto gotowe.
8. Smacznego.