misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 659]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kakaowe rogaliki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie w przygotowaniu kruche rogaliki. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na przyjęcia. Znikają w oka mgnieniu.

Kakaowe rogaliki Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Kakaowe rogaliki

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g budyniu czekoladowego z cukrem trzcinowym
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia rogalików

Sposób przygotowania:

Kakaowe rogaliki
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym żółtku i wlewamy mleko. Następnie partiami dodajemy przesiane sypkie składniki oraz proszek budyniowy. Całość miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto dajemy na godzinę do lodówki.

Zagłębienia w formie smarujemy niewielką ilością tłuszczu.

Odrywamy porcje schłodzonego ciasta i wypełniamy nim zagłębiania w formie. Jeśli nie mamy takiej formy to ręcznie formujemy rogaliki. Z porcji ciasta robimy wałeczek i formujemy z niego rogalik.

Pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut.

Upieczone rogaliki jeszcze ciepłe (nie gorące) dajemy do cukru pudru i dokładnie w nim je obtaczamy.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Kakaowe rogaliki
Do miski dajemy miękkie masło cukier puder oraz ekstrakt
Kakaowe rogaliki
Miękkie masło ucieramy z cukrem i ekstraktem
Kakaowe rogaliki
Do powstałej masy dodajemy po jednym żółtku
Kakaowe rogaliki
Do powstałej masy maślanej wlewamy mleko
Kakaowe rogaliki
Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki
Kakaowe rogaliki
Dodajemy proszek budyniowy
Kakaowe rogaliki
Miksujemy do połączenia składników
Kakaowe rogaliki
Zagłębienia formy smarujemy niewielką ilością tłuszczu
Kakaowe rogaliki
Zagłębienie wypełniamy ciastem
Kakaowe rogaliki
Pieczemy w temp. 180 st przez 10-12 minut
Kakaowe rogaliki
Jeszcze ciepłe ciasteczka dajemy do cukru pudru
Kakaowe rogaliki
Rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze
Kakaowe rogaliki
Pyszne rogaliki kakaowe
Kakaowe rogaliki
Idealny dodatek do kawy lub herbaty