zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kruche rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, kruche i ekspresowe w wykonaniu. Ciasto z dodatkiem białego sera i wanilii. Jako nadzienie można dać też czekoladę, owoce lub ser.

Kruche rogaliki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z marmoladą

 

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g sera białego (mielonego jak do sernika, bez grudek)
  • wanilia
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko do posmarowania
  • nadzienie: marmolada różana lub inna

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z marmoladą
Przesiewamy mąkę do miski, z solą, wanilią i proszkiem do pieczenia. Ser i masło dodajemy do ciasta i wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto. Nie wymaga wyrastania ani schładzania. Dzielimy je na 3 części i po kolei wałkujemy. Koło dzielimy na 8 częśći ( trójkątów), nakładamy na szerszy kraniec nadzienie (około łyżeczki) i zwijamy rogaliki. Układamy blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do zrumienienia, ok. 15 minut. Ostudzone lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Kruche rogaliki z marmoladą
Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części
Kruche rogaliki z marmoladą
Wałkujemy dość cienkie koła i dzielimy na trójkąty i układamy nadzienie
Kruche rogaliki z marmoladą
Zwijamy rogalik zaczynając od szerszego brzegu
Kruche rogaliki z marmoladą
Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia